Misiune pe rețelele de internet

Dacă vei căuta pe motoarele de căutare pe internet cuvântul “parohie” vei găsi foarte multe parohii ortodoxe care au site pe internet, în schimb dacă vei căuta cuvântul “biserică” majoritatea covârşitoarea a rezultatelor te vor trimite către către biserici baptiste, penticostale, adeventiste şi către alte denominaţiuni religioase.

Pentru bisericile protestante cooptarea de noi adepţi este vitală pentru viitorul lor. Tocmai de aceea pe lângă “misiunea” pe care o fac din uşă în uşă, pastorii şi membrii cei mai înfocaţi, mai folosesc şi alte metode de a-i convinge pe oameni. Ei se folosesc de publicaţii tipărite în tiraj foarte mare, de cărţi şi de pliante împărţite în locurile foarte populate, dar în ultima vreme utilizează foarte mult internetul.

Aceste autointitulate biserici au site-uri dedicate credinţei lor şi bisericii din care fac parte, dar şi bloguri ale unor pastori care scriu zilnic articole şi care încearcă să creeze o comunitate la nivel online prin comentarii la articole şi prin forumuri pe diferite teme. De multe ori unele biserici eretice au site-uri de promovare mascată care tratează probleme de larg interes pentru public (sănătate, educaţie etc), şi care pe un om obişnuit, pe un creştin de rând îl pot deruta şi influenţa. Bineînţeles că scopul acestor site-uri este ca aceşti cititori, mai devreme sau mai târziu, să vină la biserica lor, să participe la conferinţe şi la discuţii, iar în final să ajungă membri cu drepturi depline şi să plătească cei 10% din veniturile familiei bisericii Adventiste de exemplu, sau celei Baptiste, etc. Pentru aceste biserici cooptarea de noi adepţi este şi o afacere pentru că noii membri vor aduce venituri substanţiale pe viitor. Tocmai de aceea site-urile lor au o prezentare grafică deosebită şi foarte atrăgătoare. Sunt create de firme de web-design specializate şi costă mult, dar care se dovedesc a fi rentabile.

Aşa stând lucrurile în ziua de astăzi, în lumea în care trăim, ar fi de mare folos pentru Biserica Ortodoxă ca fiecare parohie să facă misiune şi pe internet prin preoţii ei. Dacă mare parte din populaţia ţării noastre, care e majoritar creştin-ortodoxă, foloseşte internetul, atunci e foarte important ca şi parohiile ortodoxe să fie prezente la nivel online. Este necesar să arătăm că Biserica noastră este una vie, care se interesează de membrii ei – mădulare ale Mântuitorului Hristos, şi care se adaptează nevoilor societăţii moderne.

E foarte important ca şi parohiile ortodoxe să fie prezente pe internet pentru a contrabalansa avalanşa de site-uri eretice care interpretează greşit cuvântul lui Dumnezeu şi care minimalizează sau elimină Sfintele Taine.

Dacă cineva va căuta mâine pe Google cuvântul “avort” e foarte probabil ca între primele site-uri găsite la rezultatul căutării să se afle cele ale bisericilor eterodoxe, care au tratat această problemă. Ce bine ar fi dacă şi preoţii Bisericii noastre ar scrie articole pe site-urile parohiilor lor şi ar fi găsite la căutări.

Pe zi ce trece prezenţa pe internet a instituţiilor economice, sociale, politice, religioase, etc. este din ce în ce mai importantă pentru că oamenii se folosesc zilnic, în foarte mare măsură, de acest instrument puternic de informare.

Prezenţa pe internet a parohiilor ortodoxe nu mai este un moft sau un privilegiu, ci devine o obligaţie morală faţă de toţi creştinii ortodocşi. Totodată, ar fi bine ca şi mirenii să fie activi pe reţelele de socializare. Să folosească orice prilej pentru o misiune cât mai eficace.

Misiune pe rețelele de internet – Variantă powerpoint

 

Autor: Ierod Gamaliel Sima

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*