Anul 2017, închinat de Patriarhia Română iconografiei și mărturisitorilor din perioada comunistă a fost plin de evenimente și lucrări la Mănăstirea Antim. Noul an a fost întâmpinat cu slujba de la miezul nopții, în cadrul căreia s-au rostit rugăciuni de mulțumire pentru anul 2016, în care s-au efectuat mai multe lucrări de înnoire la Mănăstirea Antim, cu prilejul anului Sfântului Antim Ivireanul, totodată cerându-se ajutorul lui Dumnezeu pentru ca lucrarea duhovnicească și de restaurare de la Mănăstirea Antim să continue cu spor și anul 2017. Praznicul Bobotezei a fost împodobit și anul acesta de prezența, slujirea și cuvântul Preasfințitului Părinte Varlaam Ploieșteanul, care a săvârșit și sfințirea cea mare a apei împreună cu slujitorii mănăstirii. Postul Mare și-a deschis ușile pocăinței în data de 27 februarie, și a adunat laolaltă monahi și mireni la umilincioasele slujbe care au culminat cu Săptămâna Sfintelor Pătimiri și cu luminatul Praznic al Învierii. În Sâmbăta Mare, Preasfințitul Varlaam a hirotonit întru ierodiacon pe părintele Alexie Oprișan, viețuitor al mănăstirii. Pentru prima dată în istoria recentă, sărbătoarea Sfinților 40 de mucenici din data de 9 martie a fost marcată cu o procesiune în jurul bisericii mănăstirii cu racla care adăpostește moaștele lor. În data de 27 aprilie, mănăstirea noastră a primit vizita prim-ministrului Georgiei, însoțit de mai mulți miniștri din guvernul georgian, care s-au închinat cu evlavie în biserică evocând cu recunoștință personalitatea Sfântului Antim Ivireanul.
Între timp, s-au demarat lucrările de restaurare în interiorul paraclisului arhieresc și s-au continuat cele de la Paraclisul Pompilian, din curtea interioară a mănăstirii. Totodată, a continuat și restaurarea mobilierului din biserică, prin îndepărtarea vopselei negre și aducerea la aspectul inițial. Pentru hramul istoric, Duminica Tuturor Sfinților, mănăstirea s-a pregătit îndeosebi prin amenajarea a două spații memorialistice, respectiv Muzeul Rugul Aprins din clopotniță și troița de piatră din curte, închinată membrilor acestei mișcări isihaste. Acestea au fost sfințite în ziua de hram din 11 iunie de către Părintele Patriarh Daniel, care a săvârșit și hirotonia întru ieromonah a părintelui Antipa Burghelea, viețuitor al mănăstirii.
În ajunul sărbătorii Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, Mănăstirea Antim și-a deschis brațele părintești pentru părintele Antim Bâru care a fost tuns în monahism în cadrul slujbei de priveghere. În data de 28 iunie a trecut la Domnul părintele ierodiacon Ciprian Marin, în vârstă de 83 de ani, vrednic viețuitor al mănăstirii și ucenic al părintelui arhimandrit Sofian Boghiu. În data de 2 august a slujit la mănăstirea noastră Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, care a săvârșit și o hirotonie întru preot.
Pomenirea a 15 ani de la adormirea părintelui Sofian a fost marcată în data de 9 septembrie cu o slujbă de parastas oficiată în biserica Mănăstirii Antim, dar și la mormântul părintelui de la Mănăstirea Căldărușani. Sărbătoarea Sfântului Antim, din data de 27 septembrie a fost prăznuită și anul acesta cu slujbe frumoase și mulțime de credincioși care au venit să-și cinstească sfântul ocrotitor. Pentru a marca Anul Mărturisitorilor, pe tot parcursul anului, au fost susținute în zilele de marți obișnuitele cateheze, de către părintele Gamaliel Sima și distinșii săi invitați, cateheze care au avut ca subiect comemorarea fiecărei personalități din mișcarea Rugul Aprins.
În ziua de 15 noiembrie, președintele Parlamentului Georgiei a vizitat mănăstirea noastră, pentru a aduce cinstire Sfântului Antim, cel care a creat o punte de legătură între poporul român și cel georgian. Peste două zile, în 17 noiembrie, când s-au împlinit 55 de ani de la moartea martirică a părintelui ieroschimonah Daniil Sandu Tudor, a avut loc Simpozionul Martirii Rugului Aprins de la Mănăstirea Antim, în cadrul căruia au fost comemorați cu pioșenie membrii acestei mișcări cultural-duhovnicești. Ultimul eveniment important din acest an a fost slujba tunderii în monahism a părintelui Visarion Piciu și cea a tunderii în treapta de rasofor a părintelui Paisie Hanțațuc, din data de 20 decembrie.
Încheiem acest an aducând smerite mulțumiri Preasfintei Treimi și Sfântului Antim Ivireanul, care poartă grijă de mănăstirea sa, atât prin sporirea numărului viețuitorilor cât și prin restaurarea întregului ansamblu monastic. Rugăm fierbinte pe Dumnezeu să ne ajute și în anul centenar 2018, la împlinirea datoriilor noastre de creștini și monahi, să avem bună sporire la continuarea și finalizarea lucrărilor de înnoire la cele două paraclise și mai ales la înnoirea vieții noastre duhovnicești.